#oncekahvemgörüş : 3 karakteristik Coffee Department kavrumu deneyimi üzerine


Nitelikli kahve akımıyla birlikte kahvenin topraktan fincana serüveni açıkça tüketiciye yansıtılmaya başlandı. Bu noktada içtiğimiz birçok çekirdek hakkındaki bilgimizin kendi kütük bilgimizden bile fazla olduğunu söylesek herhalde çok da abartmış sayılmayız.

Çekirdek cinsi, varyetesi, yetiştiği rakım, tadım ve koku notaları, bölgesi, çiftçisi ve hatta aracısı gibi birçok bilgiye sahip olarak yudumluyoruz fincanımızı.


Bu da hiç şüphesiz sektöre değer katan, kavurucuları, üreticileri ve tüketicileri her daim gelişmeye iten bir itki oluşturuyor.

Türkiye’nin en iyi kavurucularından Coffee Department ’tan aldığım çekirdekler içerisinde damağımda ve burnumda uzun süre unutamayacağım deneyim yaşatan 3 tane bölge çekirdeğinden bahsedeceğim sizlere. Bu yazının amacı ilginç tasvirler ve notalarla sizi boğmaktan öte aslında minik bir çekirdeğin ne kadar çok duyumuza hitap ederek hayatımızı zenginleştirebileceğini sezdirmeye çalışacağım.

. . .

Department’ın ustalıkla kavurmasıyla profilini daha da ele çıkaran 3 çekirdek Etiyopya Tabu Burka, Ruanda Shanga ve Peru El Remanzo.

İlk ikisi natürel işlemden geçmesi sebebiyle tahmin edebileceğimiz üzere yüksek meyvemsliği yansıtmış. Özellikle Etiyopya teruarının floral karakteriyle buluşan Tabu Burka, adeta “Kahve bir meyvedir.” tezini kanıtlamak için yaratılmış.

Ruanda ile birlikte Tabu Burka, sizi adeta “meyve suyu” içiyor havasına büründüren iki keyifli çekirdek olmuş. Burada Shanga’da kompleksite ve şarabımsılık öne çıkarken Tabu’da tropikal meyvemsilik ve gövde-asidite dengesi kendini hissettirmiş.

Peru El Remanzo ise bunların arasındaki tek “organik” çekirdek olarak öne çıkmış. Genel olarak ilk iki çekirdeğe göre şüphesiz daha az meyvemsi. Hatta Peru karakteristiğini yansıtırcasına hafif yemişimsiliği ve şekerliliği de hissettiriyor. Bu çekirdeğin öne çıkan karakteristiği şüphesiz organik tarımın da gösterdiği özen. İyi şarap işlemeciliğinden de aşina olduğumuz üzere sadece olgunlaşmış çekirdeklerin hasadı tek tek elle yapılıyor ve organik gübre kullanımıyla kaliteden olabildiğince ödün verilmiyor.

Ardından yıkama istasyonuna alınan kahveler 72 saat süren fermantasyondan sonra kurutuluyor ve Department gibi bu özeni devam ettirecek kaliteli kavurucularla ve bu emeği takdir edecek tüketicilerle buluşmak için yola çıkıyor…

. . .

ODTÜ, Ankara ve İzmir’de mekân keşfi, menüleri ve yorumları için
Instagram:
@oncekahvem

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ODTÜ GOURMETGUIDE I "ODTÜ'de Nerede Ne Yenir"

#oncekahvemgörüş: "İyi kruvasan üzerine"