#oncekahvemgörüş: “Siyah çay üzerine”


Türkiye olarak dünyada kişi başına düşen çay tüketiminin en yüksek olduğu ülkelerden biriyi. Bununla birlikte çay tüketimimiz genel itibariyle "siyah çay" ile sınırlı. Öyle ki sanki siyah çay bitki değilmiş gibi, genellikle hastalıkla özleşen diğer çaylara "bitki çayı" demeyi tercih ediyoruz.
Özellikle uzak doğu kültüründe çay üzerine çeşitli tartışmalar dönerken Türkiye'de "artisan çay" akımının yeni yeni kafelere entegre edilmeye başlaması ilginç bir nokta.Bunun belki de en global örneği Starbucks'ın satın aldığı "Teavana".

Peki kendi kültürümüzdeki siyah "Türk çayı" hakkında ne biliyoruz?


GRAMAJ
Aslına baktığınızda siyah çay dışındaki çayları herhangi bir su ilavesi olmadan direkt ölçüsüyle ve "daldırma/batırma" yöntemiyle demliyoruz.Bu yöntemde konulan su ve katı miktarı belli;o nedenle bunların oranı şüphesiz önemli.
Gelin görün ki Türk çayında bu oran tamamıyla deneysel belirleniyor;kriterimiz ise "renk".
O yüzden,kahvede olduğu gibi reçeteler yaratılmaya gerek duyulmuyor çayda.Oysa özellikle 3.dalganın getirdiği nitelikli kahvecilikte gramaj kontrolü takıntıya varacak düzeyde(bu ayrıca konuşulması gereken bir durum...)
Bu yüzden çayı sulandırarak tükettiğimiz takdirde gramajdan bahsetmek çok zor.
Yaygın öneri, kaç kişilik çay demlenecekse o kadar tepeleme yemek kaşığı çay konulması.
Yok ben sulandırmadan demleyeceğim diyorsanız da 170 gram su için 3 gram kadar çay iyi sonuç veriyor.

PÜF NOKTASI
Çay demlerken kendi çapımda dikkat etmeye çalıştığım noktalar şunlar:
-Suyu kaynattıktan sonra 3-4 dakika kadar beklerim(75-85C).
-Ardından demi koyarım ki su kaynarken üstte dem yanmasın.
-Suyu yüksekten ve tek bir noktaya dökerim(su bulanmasın ve kaynarken kaybettiği O2'sini geri kazansın)
-Demlenen çayı 30 dakika içinde tüketirim veya üst haznedeki posasını süzüp ömrünü uzatırım.

@oncekahvem takipçilerinden gelenler:
-demliğe 1 karanfil atın
-demliğe 1 kesme şeker atın(tat ve renk için)
-Altta su kaynarken üste de su ve çay koyun,çay ısınarak demlensin
-Üste önce kaynar suyu dökün,ardından suyun üstüne demi koyun.
-Daldırma yönteminde 1/75 oran kullanın
-3 kişi için 6 tatlı kaşığı çay kullanın



ODTÜ, Ankara ve İzmir’de mekân keşfi, menüleri ve yorumları için Instagram:@oncekahvem 

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ODTÜ GOURMETGUIDE I "ODTÜ'de Nerede Ne Yenir"

#oncekahvemgörüş : 3 karakteristik Coffee Department kavrumu deneyimi üzerine

#oncekahvemgörüş: "İyi kruvasan üzerine"